het andere Toscane

Lago di Vagli


Lago di Vagli ligt in het bergachtige gebied van de Garfagnana in de Apenijnen. Dit stuwmeer is in 1947 ontstaan na de bouw van een 92 meter hoge dijk. Het staat vooral bekend om zijn historische dorpje dat onder water staat “Fabbriche di Careggine“.

Ongeveer één keer in de 10 jaar wordt de dijk opengezet en loopt het meer leeg en komt dit dorpje tevoorschijn. De laatste keer was in 1994 en de gemeente schat dat er ongeveer 1 miljoen toeristen dit unieke stukje historie kwamen bezichtigen. Tot op heden staat het dorp (sinds 1994) nog steeds onder water en het is niet bekend wanneer het energie bedrijf ENEL het meer weer drooglegt. Bekijk de video.

In 2003 heb ik samen met Alessio een tochtje ondernomen naar Vagli. Vanwege de extreme hitte stond het water lager dan normaal en hebben we één oud huisje van het dorpje kunnen ontdekken…

Ook al is het meer momenteel niet drooggelegd en kun je weinig tot niets ontdekken van “Fabbriche di Careggine”, dit (niet zo toeristische) natuurgebied is absoluut een bezoek waard!