San Miniato,  Toscaanse wijnen


Cosimo Maria Masini is een wijnproducent uit San Miniato en is een van de weinigen in de omgeving met biologisch dynamische productie op basis van traditionele methoden.

Met als uitgangspunt de filosifie dat grote wijnen vooral worden gecreëerd in de wijngaard en niet in de wijnkelder, wordt veel aandacht besteed aan alles wat in de wijngaard invloed heeft op de kwaliteit van de druiven. In de wijngaarden worden op natuurlijke wijze allerlei trucjes toegepast om de grond en de wijnen te voeden. Zo worden tussen de druivenstokken elk jaar 64 kruiden gezaaid die extra substanties aan de bodem toevoegen. Het gebruik van chemicaliën wordt afgewezen. Daarnaast worden alle druiven worden met de hand geselecteerd en geplukt en vervolgens met de voeten geplet. Dit is volgens wijnmaker Cipriano Barsanti de zachtste manier om druiven te persen. Hij is van mening dat je bij biodynamische wijnbouw de druiven niet moet onderwerpen aan stressvolle mechanische behandelingen op het moment dat ze in de wijnkelder komen.

Het landgoed omvat in totaal 44 hectare, waarvan 16 hectare is beplant met wijngaard. De druivenrassen die worden verbouwd zijn sangiovese, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, canaiolo, trebbiano, malvasia, chardonnay en sauvignon blanc.

De wijnen van Cosimo Maria Masini weerspiegelen nieuwe facetten van de klassieke Toscaanse en internationale druivensoorten. Vini d’Italia importeert alle wijnen en de classic blend van de olijfolies. Persoonlijk was ik erg onder de indruk van hun wijn ‘Nicole’,een heerlijke zachte wijn en ze hebben mooie, artistieke etiketten die ook op aanvraag met een eigen foto geleverd kunnen worden.