Fucecchio,  Recepten

Schiacciata di Pasqua

Het is bijna Pasen en daar hoort in Fucecchio de Schiacciata di Pasqua bij. Het cakebeslag lijkt een beetje op de Pandoro die met kerst gegeten wordt, qua consistentie, maar de smaak is heel anders. De eerste schiacciate di Pasqua werden gemaakt in de 2e helft van de 18e eeuw, vlakbij Fucecchio.

Onderstaand het recept voor 1 kg schiacciata

– 1500 g bloem

– 500 g suiker

– 250 g boter

– 50 g olijfolie extravergine

– 8 eieren (5 hele en 3 eierdooiers en eiwit splitsen)

– 85 g biergist

– 45 g anijs

– half glaasje vin santo

– 1 glaasje sambuca

– 5 g zout

– 1 theelepeltje honing

– 1 sinaasappel

– 1 citroen

1.

Los 85 g biergist op in een glas water (ca. 125g) en maak er deeg van met ca. 150g bloem. Laat dit deeg ca. 20 min rijzen afgedekt met een vochtige warme doek.

Laat de anijs weken in sinaasappelsap en citroensap en voeg hier geraspte stukjes schil van citroen en sinaasappel toe met 1 schepje suiker.

2.

Voeg aan het gerezen deeg de helft van de ingrediënten toe: 750 g bloem, 2 hele eieren, 2 eierdooiers, 250 g suiker, 125 g (zachte) boter, 25 g olijfolie extravergine, 22g anijs, de helft van de Vin Santo en Sambuca, beetje zout, honing, helft geraspte sinaasappel- en citroenschil. Dit met de hand kneden (of deegmachine) totdat het een luchtig geheel wordt. Dan ca. 1,5 uur laten rijzen.

3.

Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en kneed het deeg weer tot een luchtige massa. Verdeel het deeg over drie taartvormen (diep en rond) van ca. 18 cm diameter, die eerst met olijfolie ingevet zijn. Dan ca. 3 uur in de over laten rijzen in een uitgeschakelde oven.

4.

Haal de taartvormen uit de oven en verwarm de oven tot ca. 160°. Besmeer met een keukenkwastje de schiacciate met het overgebleven eiwit (van 3 eieren) en bak ze 50 min in de oven van 160°. Laat ze daarna eerst goed afkoelen voor ze uit de bakvormen te halen.

In een plastic zak blijven de schiacciate trouwens nog minstens een week lekker vers.

Fijn Pasen en buon appetito!