Recepten

Pan di Spagna bruidstaart


In elke pasticcieria in Toscane kun je een ‘pan di spagna’ taart bestellen

Onderstaand een recept voor een pandispagna taart , taartvoorm 24-25-26 cm

6 eieren
180 g suiker
Snufje zout
180 g bloem

Verwarm de oven vast voor op 180 graden.

Klop de eieren op met de suiker en het snufje zout met een electrische mixer. Zo lang mogelijk, 15-20 min het moet een luchtige en lichte, bijna witte massa worden.

Voeg de bloem beetje bij beetje toe, zeg maar drie lepels per keer. het moet lekker luchtig blijven.

vet de taartvorm in met boter en giet het mengsel er langzaam in.

Zet de taart in de oven die inmiddels tot 180 graden verwarmd is, na ca 15-20 min temperatuur lager zetten 150-160 graden ca 5 min, dan laatste 5 min de oven uit doen maar de taart nog even in de oven laten staan

Laat de taart afkoelen, het beste met een doek over de taart en alvast even omdraaien.


Ondertussen de heerlijke room Crema Chantilly klaarmaken. Het lijkt op bakkersroom, maar is luchtiger.

50gr bloem
500ml melk
125gr suiker
6 eierdooiers
1 vanillestokje
Pedersuiker
250 ml verse slagroom

Breng de melk in een steelpannetje bijna aan de kook. Snijd het vanillestokje open en doe de inhoud ervan in de melk zodat de melk op smaak komt. doe de eierdooiers , suiker en bloem in een kom en mixen tot het luchtig en licht is. giet de inmiddels lauwe melk op het mengsel (middels een zeefje ivm vanille). Giet het mengsel in een pannetje en zet het 10 min op een laag vuur, af en toe roeren. Laat de room afkoelen en klop de slagroom met een beetje gezeefde poedersuiker. zet de slagroom in de koelkast todat de room compleet afgekoeld is. Daarna de geklopte slagroom en room voorzichtig mengen zodat het luchtig blijft.

Zo hebben we een basis voor een heerlijke taart die 1001 varianten kent. Denk aan de pandispagna bedrenken met likeur, opensnuden en besmeren met Crema chantilly, chocoladesaus, jam, stukjes vruchten of chocolade in de room….