Recepten

Millefoglie bruidstaart

Een klassieker is een millefoglie bruidstaart. Je kunt het een beetje vergelijken met de Nederlandse tompouce, maar het is wat luchtiger. Meestal wordt hij in een platte vorm gemaakt, maar het kan ook in lagen. Het is wel aan te raden om deze taart zittend te eten (staand beter ‘pandispagna‘).

onderstaand het recept op basis van 6 personen. Het is behoorlijk wat werk om het zelf te maken. Misschien kun je een kant-en-klare bladerdeeg voor taarten in een delicatessezaak vinden.

250g boter
250g bloem (glutenrijk)
9cl water
5g zout

Kneed de boter en 90g bloem tot een broodje (rechthoekig) en laat rusten op een koele plek.

Kneed de rest van de bloem, zout en water in ca 30 min tot deeg. Maak er een rechthoekige vorm van en een half uur in de koelkast leggen.

Na dit halve uur leg het tweede deeg op het keukenblad en rol het uit, leg het eerste deeg (van boter en bloem) er middenin en  pak het in met het tweede deeg (het boter-bloem deeg als een ‘kadootje’ erin). Kijk uit dat er geen lucht tussen zit, weer een kwartier in de koelkast. Daarna het deeg uitrollen, eerst met de handen en daarna met de deegroller. Kijkj uit dat de boter niet uit de spleetjes komt. Rol het uit tot een rechthoek en vouw twee keer op en weer een kwartier in de koelkast. Herhaal deze procedure 4 keer. Na de vierde keer uitrollen poedersuiker op het deeg strooien en 15 min in de over bakken op 200 graden. Laten afkoelen en ondertussen de crema Chantilly maken (net als het recept van de pandispagna)Ondertussen de heerlijke room Crema Chantilly klaarmaken. Het lijkt op bakkersroom, maar is luchtiger.

50gr bloem
500ml melk
125gr suiker
6 eierdooiers 
1 vanillestokje 
Poedersuiker 
250 ml verse slagroom
 
Breng de melk in een steelpannetje bijna aan de kook. Snijd het vanillestokje open en doe de inhoud ervan in de melk zodat de melk op smaak komt. doe de eierdooiers , suiker en bloem in een kom en mixen tot het luchtig en licht is. giet de inmiddels lauwe melk op het mengsel (middels een zeefje ivm vanille). Giet het mengsel in een pannetje en zet het 10 min op een laag vuur, af en toe roeren. Laat de room afkoelen en klop de slagroom met een beetje gezeefde poedersuiker. zet de slagroom in de koelkast todat de room compleet afgekoeld is. Daarna de geklopte slagroom en room voorzichtig mengen zodat het luchtig blijft.
Zo hebben we een basis voor een heerlijke taart die 1001 varianten kent, millefoglie besmeren met Crema chantilly met daarin stukjes vruchten of chocolade ….