Toscaanse wijnen

Vino Novello

Elk jaar verschijnt de Vino Novello op 6 november. Na een aantal experimenten, ontdekten Franse onderzoekers in 1934 deze wijn. Zij hadden na de oogst rode druiven 2 maanden lang koel bewaard in contact met kooldioxide. De druiven hadden een prikkelende smaak, die zeer geschikt bleek om een “nieuwe” wijn van te maken: Vino Novello!
Tegenwoordig is de Novello al binnen enkele weken klaar door de snelle maceratie onder koolzuur. De meest geschikte druivensoorten voor Vino Novello zijn: Aglianico, Cannonau, Barbera, Merlot, Nero d’Avola, Corvina, Refosco. Het resultaat is een frisse, jonge wijn die paarse reflexen vertoont. De Italiaanse Novello bevat vaak wat koolzuur en is heerlijk bij zacht wit of rood vlees en jonge kaassoorten. De Novello moet jong gedronken worden want is slechts houdbaar tot de lente na de oogst.