het andere Toscane

Lucchio – een spookachtig dorpje


Lucchio ligt in de Val di Lima, een prachtig, ongerept natuurgebied in de Appenijnen boven Lucca. Het dorpje ligt tegen een steile rotswand en bovenop liggen de resten van een vesting. Het is een dorpje zonder kunst, decoratie of elegantie, maar heeft één meesterwerk: de originaliteit. Door de eeuwen heen groeide het dorpje en de huizen werden op en naast elkaar gebouwd, tegen de steile wand aan. Zijn bewoners leidden een simpel en hard leven en vandaar dat op een gegeven moment steeds meer bewoners vertrokken om hun geluk elders te zoeken.

Alle huizen hebben tegenwoordig nog wel een eigenaar. Bizar genoeg zijn de meeste eigenaren Fransen. Dit komt doordat hun grootouders en overgrootouders naar Frankrijk geëmigreerd zijn. Zij bewonen de huizen ‘s zomers nog wel. In de winter is er bijna niemand te vinden. Dit bergdorpje heeft geen school, geen winkel…

Een bezoek aan Lucchio is een unieke ervaring. Een paar jaar geleden zagen Alessio en ik dit bergdorpje toevallig liggen toen we met de auto van Popiglio richting Bagno di Lucca reden. We hadden nog nooit van Lucchio gehoord en uit pure nieuwsgierigheid zijn we gaan kijken. Best spannend omdat er letterlijk geen hond te bekennen was en het dorpje compleet onbewoond was. Wij zijn met de auto tot de toegang van het dorpje gereden en vervolgens zijn we te voet verder gelopen door de smalle straatjes en tussen de stenen huizen door tot aan de vesting bovenop de berg. Vanuit hier heb je overigens een geweldig uitzicht over de vallei.