Montelupo Fiorentino

Keramiek uit Montelupo Fiorentino


Montelupo Fiorentino staat al eeuwenlang bekend om zijn keramiek. De ligging langs een antieke Romeinse weg die Florence met Pisa verbond en de aanwezigheid van waterwegen leidden tot de ontwikkeling van verschillende ambachtelijke activiteiten, waaronder dus keramiek. Deze ambacht kwam vooral tot bloei in de 15e en 16e eeuw. Tegenwoordig zijn er nog vele werkplaatsen te vinden waar keramiek geproduceerd wordt.

Ook dit jaar wordt de Festa Internazionale della Ceramica (internationale feest van de keramiek) in Montelupo georganiseerd van 21 – 29 juni. In deze periode is er elke avond theater en muziek in het centrum van het dorp en laten de ambachtslui de kunst van het vak zien.

Museo Archeologico di Montelupo
Dit museum bevindt zich in een prachtig, oud complex gewijd aan ss. Quirico en Lucia all’ Ambrogiana. Hier zijn opgravingen uit het gebied uit de prehistorische periode, Etrusken, Romeinen en tijd van de Florentijnse overheersing te aanschouwen. De nadruk ligt op de keramiek.

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag: 10-18
Gesloten: Pasen, 15 augustus, Kerst, 1 januari
via S. Lucia – Montelupo Fiorentino tel. +39 0571 54 15 47