evenementen Toscane,  Fucecchio

Palio van Fucecchio

Veel Toscane liefhebbers die wel eens in Siena geweest zijn, zullen vast wel eens gehoord hebben van het “Palio”. Dit is de beroemde paardenrace op Piazza del Campo. Dit is een traditionele race die elke zomer gehouden wordt (dit jaar 2 juli en 16 augustus). Elke wijk/ stadsgedeelte (contrada) heeft zijn eigen paard en jockey. In Siena zijn dit er 17.

Minder bekend en veel minder toeristisch is het palio in Fucecchio dat sinds 1981 gehouden wordt. Er zijn 12 dorpsdelen (contrade) in het spel. Dit jaar vindt het palio van Fucecchio op 18 mei plaats.

Ik begreep voorheen het enthousiame van de “Fucecchiesi” niet voor zo’n paardenrace. Ik snapte echt niet waarom iedereen er zich zo over opwond. Nu 7 palio’s verder snap ik dit wel. Er gaat maandenlang werk aan vooraf, want het is niet simpelweg een paardenrace. ‘s Ochtends is er een hele optocht van alle dorpsdelen in folkloristische kleding met trommels en vlaggenzwaaien. In het wijkscentrum zelf beginnen de voorbereidingen al maanden van te voren om kostuums te maken en lekker samen te eten (hoort er ook bij….!).
En de paardenrace zelf? Vergelijk het met een voetbalwedstrijd als Nederland tijdens de wereldkampioenschappen speelt. Dat laat je toch ook niet koud als ze winnen??

Een palio hoeft trouwens niet altijd een paardenrace te zijn. Het gaat om wedstrijden tussen de verschillende stads- of dorpsdelen. Dit kan ook zijn touwtrekken, zakkenlopen, het rollen van tonnen, rennen met bootjes boven het hoofd enz. enz.