Italiaanse traditie

6 januari: Befana!


In Nederland staat 6 januari voor drie koningen en oorspronkelijk is dit dan ook de dag dat de feestdagen voorbij zijn en de kerstboom definitief de deur uit gaat.

In Italie is komt de “Befana” (oude lelijke vrouw oftewel goedaardige heks) langs de huizen en vult de kousen van de brave kinderen met zoetigheid en die van de stoute kinderen met kool.

Ze zeggen ook wel dat de Befana de feesten met zich mee terug neemt naar huis.

Het verhaal vertelt dat de drie koningen een lelijk oud vrouwtje tegenkwamen op hun zoektocht naar het kindje Jezus. Zij vroegen haar de weg, maar zij kende de weg niet. De drie koningen vroegen of zij mee ging met hen om het kin dje Jezus te zoeken, maar zij sloot haar huisdeur. Toen de drie koningen doorreden, kreeg het vrouwtje spijt en ging op pad om het kindje Jezus te zoeken met zoetigheid. Onderweg gaf ze aan elk kind zoetigheid in de hoop dat één van hen Jezus zou zijn. Sindsdien gaat zij elke 6 januari op pad om vergiffenis te vragen.