Recepten

La ribollita

Een typisch Toscaans recept is de stevige maaltijdsoep “ribollita” (letterlijk vertaald: nog een keer gekookt) en lees waarom.

400 g droge witte bonen of 1 kg verse witte bonen
zwarte kool
halve groene kool
3 bosjes snijbieten
3 rijpe tomaten (of tomaten uit een blikje)
selderij
2 wortels
een ui
een prei
3 kleine aardappels
2 knoflokkteentjes
Toscaans brood van de dag ervoor
olijfolie
zout en peper
Om te beginnen kook de witte bonen en bewaar het kookwater, dit is nodig voor de soep
Neem ca 3/4 van de bonen en pureer dee. De puree in een deel van het kookwater laten glijden en de overgebleven bonen apart leggen.
Fruit de ui aan samen met de knoflook (5 min) en voeg daarna de wortel, prei en selderij (klein gesneden) toe.

Laat dit even sudderen en voeg dan de tomatenpuree toe, snijbiet, zwarte en groene kool grof snijden en toevoegen. Peper en zout naar smaak.
Roer dit goed door en laat de groente zacht worden. Voeg al het kookwater van de bonen toe en laat dit ca 1 uur sudderen. Wanneer nodig lauw water opgieten. Na een half uur de aardappel in stukjes gesneden toevoegen en de witte bonen die apart gehouden waren.

Neem een pan of schaal en leg stukjes geneden brood op de bodem, voeg de helft van de soep toe. Leg de andere helft van de gesneden stukjes brood op de soep en giet de rest van de soep erover, ter afsluiting een beetje verse olijfolie gieten over het geheel. Laat dit minsens een half uur afkoelen. In Toscane laten ze het helemaal afkoelen en warmen ze het geheel ‘s avonds op (ribollita), dan is de soep nog smaakvoller!

Tip: bestrooien met Parmezaanse kaas of Grana Padano.