Toscaanse wijnen

Wijnoogst Chianti 2009


De wijnoogst is begonnen voor de meeste wijnproducenten in Toscane. Momenteel worden de blauwe druiven geplukt, in deze regio voornamelijk Sangiovese en bijvoorbeeld ook Merlot.

De kwaliteit van de druiven ziet er goed uit voor dit jaar. Het voorjaar was vrij nat en relatief koud, maar er is geen schadelijke vorst geweest. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een goede waterreserve aanwezig was in de zomermaanden. Juli en augustus waren namelijk warm en droog, maar de druivenstokken hebben niet geleden onder de droogte en hebben dan ook geen extra toediening van water nodig gehad.

De druiven zijn nu goed rijp met een perfect suikergehalte. De laatste weken is er geen regen gevallen en het risico daarvan kan zijn dat de druiven eigenlijk te zoet zijn op het moment van oogsten. Hoe minder water de druiven bevatten, des te hoger het suikergehalte is. Door de waterreserves in de grond, is het water- en suikergehalte goed in balans dit jaar.

Wijnen uit 2009 zullen harmonieuze wijnen zijn met een uitstekende zuurgraad, als het aan de druivenoogst mag liggen. Uiteraard hangt de kwaliteit ook heel nauw samen met het vinificatie proces van de producent.