Italiaanse traditie

Fijn Pasen
Zoals iedereen wel weet is Italië echt een katholiek land. Ik zal jullie eens vertellen over de Toscaanse manier van Pasen vieren!

Het begint al een week van tevoren op Palmzondag (zoals in elk land eigenlijk). Dan krijg je een gezegend olijftakje mee, dat je in je huis moet hangen.

Op donderdag is in het dorp waar ik woon de traditie om de “giro delle sette chiese” (rondje van de 7 kerken) te doen op donderdagavond. Het halve dorp is dan op de been en dan worden er krentebroodjes verkocht die je ook weer kunt laten zegenen.

De katholiek gelovigen “vasten” op Goede Vrijdag. Tegenwoordig betekent dat eigenlijk dat je geen vlees eet en geen alcohol drinkt. In principe gewoon wat minder “rijk” eten.

Op zaterdag doet iedereen z’n laatste boodschappen en daarbij mogen de grote paaseieren van chocolade (met verassing van binnen!) en de zoete cake “colomba” niet ontbreken!

Op zaterdagavond is het gebruikelijk naar de mis te gaan en de echte kerkgangers gaan ook op zondagmorgen.

De Toscanen eten op eerste Paasdag meestal met hun familie en dan is vooral de (warme) lunch belangrijk. Dan eet je als voorgerecht een gezegend ei want dat brengt geluk. Na de lunch wordt dan de “colomba” gegeten en het chocolade paasei open gemaakt en (ten dele) opgegeten.

In de praktijk gaan de meeste mensen op 2e Paasdag “Pasquetta” vaak een dagje uit.

Waarom hoort een “colomba” (zoete cake in vorm van een duif) nu bij Pasen? In de 6e eeuw na Christus werd er aan de Koning Alboino een taart in de vorm van een duif aangeboden als teken van vrede. De meest recente vertaling is dat het Italiaanse bedrijf Motta in de eerste helft van de 20e eeuw een nieuw produkt op de markt wilde brengen voor Pasen. Denkend aan de pannettone die met kerst gebruikelijk is, werd de “colomba di Pasqua” toen hun paasprodukt.


Ik wens iedereen hele fijne Paasdagen!